Dossier uitgelicht: “Op zoek naar het lek”
Lekkage in je huis is heel vervelend. Altijd. Maar wanneer de oorzaak van een lekkage óók nog eens onvindbaar is, dan wordt het een hoofdpijndossier. Een man uit Nieuwegein had lekkage in het plafond van zijn keuken die vrijwel niet te achterhalen leek. Maar liefst anderhalf jaar lang was de oorzaak van de schade onvindbaar. Ten einde raad schakelde hij uiteindelijk de lekdetectieservice van Mainplus in, maar daar ging heel wat moeizaam contact met andere bedrijven aan vooraf.
Wanneer je professionele bedrijven inschakelt om de oorzaak van de waterschade te achterhalen, ga je ervan uit dat het goedkomt. Bij de eerste lekdetectie werd er in Nieuwegein vastgesteld dat er sprake zou zijn van ondeugdelijk kitwerk in de badkamer, waarop de bewoner alle kitwerk liet vervangen. Helaas bleek dit niet de oplossing. Daarna dacht een ander bedrijf dat er een lekkende cv-leiding van de stadsverwarming in de woning zat. Dit bleek echter een typefout in het rapport te zijn, nog steeds geen oplossing.
Lekdetectiemethodes
Er zijn heel veel methodes om te meten waar een lek vandaan komt. Zo kan een lekkage bijvoorbeeld opgespoord worden door middel van ultrasone geluidsgolven. Een lek produceert geluid van een andere frequentie dan het water dat door de leiding stroomt. Door dit afwijkende geluid op te sporen kan bepaald worden waar het lek zit. Ook de lekdetectie met kleurstof is een veelgebruikte methode. In dat geval wordt een kleurstof in de vorm van een poeder vermengd met water waardoor het een gekleurde vloeistof wordt. Je kunt verschillende kleuren water door de leidingen laten gaan, zodat je doorgaans aan de kleur die door het lek komt precies kunt zien waar deze vandaan komt.
Deze en andere detectiemethodes hadden in het geval van de Nieuwegeinse lekkage echter geen effect. Maar zonder resultaat. Eén ding was wel duidelijk: Er was sprake van vochtschade in het plafond van de keuken van de woning en erboven bevond zich de badkamer.
MainPlus Nationale Lekdetectiedienst
Het kitwerk werd zoals gezegd op advies van het eerste schadebedrijf door de verzekerde vervangen, maar bleek niet de oorzaak van het vochtprobleem. Ook het vervangen van een lekkende cv-leiding van de stadsverwarming bleek niet de oplossing. Uiteindelijk heeft een expert bij MainPlus wél de juiste leklocatie kunnen bepalen: namelijk een lekkende koud-waterleiding van de douche. Nu kon de oorzaak worden aangepakt en was de lekkage na anderhalf jaar eindelijk voorbij.
Ten gevolge van de verkeerde adviezen was er achttien maanden lang een vochtplek actief en dat is nooit goed. Dit voorbeeld bewijst maar weer eens dat het van groot belang is dat de oorzaak van een waterschade zo snel mogelijk wordt gevonden om gevolgschade te voorkomen. Dit kan in de praktijk een behoorlijke uitdaging zijn, aangezien er onbetrouwbare partijen op de markt zijn én er een groeiend tekort aan specialisten is. Mede daarom heeft MainPlus een nieuwe nationale lekdetectiedienst met een landelijk dekkend netwerk met 15 specialisten in het leven geroepen.