Toegankelijkheid

Eerste verzekering speciaal voor laaggeletterde mensen
Image

MainPlus Schadeherstel en SOEPEL sluiten samenwerkingsdeal

Rijswijk, 22 juni 2023 – Schadeherstelregisseur MainPlus gaat de komende jaren het naturaherstel verzorgen voor Soepel, een verzekering opgericht speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De eerste verzekering in Nederland voor laaggeletterden heeft als doel om dit deel van het dagelijks leven voor hen simpeler en soepeler te laten verlopen.

“In Nederland zijn er 1,8 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar die niet of niet goed kunnen lezen en schrijven”, aldus Mieke Dadema, oprichter van Soepel. “Veel van hen weten zich goed te redden, maar ze moeten creatief zijn om dingen zoals een verzekering te regelen.” Dadema kwam op het idee voor de verzekering na contact met haar huisschilder. Het viel haar op dat hij vrijwel nooit op e-mails of geschreven berichten reageerde, maar altijd direct belde. “Ik ontdekte door hem ook dat alles wat betreft verzekeringen geschreven is”, legt Dadema uit. “En dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven bijvoorbeeld geen schade indienen omdat dan een schadeformulier moet worden ingevuld. Zo claimen ze niet waar ze recht op hebben.”

Schades volledig afgehandeld
Door de overeenkomst met de schadehersteller uit Rijswijk komen alle verzekerden van Soepel met een opstal- en/of inboedelpolis in aanmerking voor de dienstverlening van MainPlus Schadeherstel. Dat bedrijf regelt de gehele afhandeling van schades aan inboedels en opstallen, van de intake tot het inschakelen van een herstelbedrijf en het afhandelen van de betaling. In plaats van het schadebedrag aan zijn klanten uit te keren, kan een verzekeraar MainPlus de opdracht geven om de schade te laten herstellen. Het betalingsverkeer loopt dan dus rechtstreeks van de verzekeraar naar MainPlus en niet via de klant.

MainPlus steunt het initiatief Soepel en Mieke Dadema al vanaf het prille begin. “Het probleem dat zij probeert op de lossen zien wij in de dagelijkse praktijk regelmatig voorbijkomen”, zegt Gerard van Engelenburg, commercieel directeur bij MainPlus Schadeherstel. “Laaggeletterdheid kan leiden tot veel verwarring. Consumenten weten bijvoorbeeld niet of ze dekking hebben of niet. Dat kan leiden tot discussies of vervelende situaties, zowel voor de klant als voor de herstellers.”

MainPlus Schadeherstel ziet in de praktijk dat hun werkwijze van naturaherstel een stuk helderder is voor klanten. “Als een schade hersteld is, dan komt er verder ook geen papierwerk bij kijken”, legt Van Engelenburg uit. “En in het voortraject is het ook een stuk makkelijker. Probeer maar eens een schade helder te verwoorden.” Verzekerden bij Soepel hoeven zo min mogelijk met woorden te doen. Met beeld, geluid en sjablonen krijgen klanten op de website eenvoudig uitgelegd hoe alles werkt. “Zo weten klanten van tevoren precies waar ze aan toe zijn”, legt Dadema uit. Het kostte haar veel tijd om de website van de grond te krijgen: “Alles wat op de site staat is langs ons testteam van ervaringsdeskundigen gegaan. Ze waren best streng. Dan dacht ik dat ik het eenvoudig had neergezet en dan moest ik het toch aanpassen om het nog helderder neer te zetten.”

Over Soepel
Soepel, is opgericht in januari 2022 door Mieke Dadema. Dadema is door Stichting Lezen en Schrijven genomineerd voor de Taalheldenprijs Bruggenbouwer 2023. De jury van de Taalheldenprijs ziet Dadema als bruggenbouwer tussen de laaggeletterde Nederlander en de verzekeringswereld. Volgens de stichting laat Soepel zien hoe belangrijk het is om voor iedereen toegankelijk te zijn en doet het wat veel verzekeraars beloven: het zet de klant centraal.

Achievements & certifications

 

Dutch Interactive Award
Beste Werkplek
Beste Werkplek
ISAE 3402
FSQS registred
groen gedaan
Beste Werkplek